Steinalder kroppen vår
Det er kanskje ikke så rart når vi lever et liv vi ikke er lagd for. Vi har den samme kroppen som steinaldermenneskene som levde for ca 12 000 år siden.
Flere og flere føler seg stresset, er utmattet, får angst og depresjoner. Og mange tror at vi må gjøre mer. Trene mer, jobbe mer men det vi egentlig trenger er kanskje en time out. Eller kan noe av svaret være å leve litt mer som et steinaldermenneske?
Kroppene våre er de samme som steinaldermenneskene som levde for over 12 000 år siden. Mange av oss sitter foran en pc og har et stillesittende liv med mye hjerneaktivitet, lite fysisk aktivitet og lite søvn og hvile. Med en kropp som er laget for et liv i savannen får mange plager. Hjernen, organene og forbrenningen fungere helt likt som i steinalderen. Og verden har utviklet seg i en rasende fart med nye vaner og ny teknologi.
Et steinalder liv
I steinalderen måtte en steinalder kropp (les din kropp) ofte bevege seg over store avstander for å jakte, fiske og sanke mat. Det var mange farer underveis og de måtte være på vakt hele tiden. Det kunne gå flere dager uten at de kunne spise. Men når de først spiste, var det store mengder med mye kalorier. Energien fra maten ble lagret i kroppen, og kunne overleve til neste gang de fant noe spiselig.
Steinalder kroppen
Det var veldig praktisk i steinalderen å ha en steinalder kropp som lagret overskuddsenergien. Så når det gikk flere dager uten mat, ble det brukt av dette energilageret. Vår kropp fungerer akkurat på samme måte som i steinalderen. Forskjellen er at vi har et overflod av mat til alle døgnets tider. Som gjør at kroppen jobber døgnet rundt for å forbrenne og gjøre seg nytte av maten. Kroppen vil gjerne lagre energi til «dårligere» tider hvor vi ikke finner mat. I tillegg slipper vi å jakte og bevege oss for å få tak i det vi trenger av mat. En steinalder kropp er lagd for å være aktiv i perioder (jakte),og hvile når den kunne. Alt i kroppen vil fungere bedre når vi følger kroppen sine egne signaler og det den er lagd for.
Hjernen
Forskning har vist at aktivitet og trening ikke bare gir oss muskler, men det er den beste måten å styrke hjernens funksjoner på også. Når vi er i aktivitet, skiller hjernen ut flere kjemiske stoffer som vi ikke trenger lenger. Kjenn ekstra godt etter når du har gått deg en tur (helst i naturen), hvordan du føler deg. Aktivitet gjør oss også mer oppmerksomme og konsentrerte. Dette henger sammen med når steinaldermennesket var ute å jaktet eller løp, så var det viktig at hjernen sine funksjoner var skjerpet.
Hvile
Samfunnet har utviklet seg i rekordfart. Men vi har også blitt mer og mer inaktive. Vi har lagd oss et samfunn som skal gjøre ting lettere for oss. Men som også har gjort oss mer inaktive fysisk. Med mange forstyrrelser, signaler, lyder og bilder som hjernen prøver å bearbeide blir det fort for mye mentalt stress. Hjernen vår ønsker mer hvile. Og er opprinnelig litt lat. Som jeger og sanker var det lurt å hente krefter når en kunne. I dagens samfunn kobler mange av med TV eller PC spill, noe som gjør at hjernen ikke får den roen en trenger. Spesielt ikke hvis det blir lite søvn også. I steinalderen ble det automatisk ro når kvelden kom og det ble mørkt. På høsten og vinteren kom mørket tidligere og det ble mer ro og søvn. De fulgte årstidene både med hvile og med jakt og sanking.
Hvordan leve i dagens samfunn med en steinalder kropp
Ja hvordan skal vi leve i dag? Det er selvfølgelig mange muligheter og forskjeller blant oss. Men kjenn etter, hva er best for din kropp? Når føler du deg mest opplagt? Uthvilt? Best helse? Eller se om noe av det jeg har skrevet under her kjennes bra ut for deg.
Søvn
Du kan jo begynne med søvn, får du nok søvn? De fleste av oss trenger rundt 8 timer med søvn. En viktig tid da hjernen og kroppen kan restituere seg. Prøv å få dagslys med en gang du står opp. Det kan hjelpe melatonin (kroppens søvnhormon som finnes naturlig i kroppen, og har en effekt på søvn) produksjonen din i gang, så du automatisk blir trøtt til kvelden.
Aktivitet
Som du har lest over er aktivitet bra for hjernen og din kropp. Vær aktiv, tren, få frisk luft, vær i naturen. Gjerne en ½ – (eller mer) hver dag i dagslys. Har du en stillesittende jobb, beveg deg noen minutter hver time. Dans, strekk deg, pust godt inn …og ut…løp litt rundt. Gjør det som føles best for deg. Hjernen vår elsker rutiner, så prøv å få inn faste dager med trening. Og husk at det er like viktig med restitusjon. Blir ikke så mye sprekere hvis musklene ikke klarer å ta imot treningen. Så aktivitet og hvile i balanse.
Hvile
Pass på at det ikke bare er kroppen som får hvile, når du hviler. Slå av tv og nettbrett. Du behøver ikke være tilgjengelig på tlf heller hele tiden. Mange kobler ennå mer av med en guidet meditasjon. Prøv gjerne noen av mine på web siden eller youtube. Eller se utover et landskap, vann, et bål…eller bare lukk øynene og drøm deg bort…
Kilde
Hjelle, O. P. (2018). Sterk hjerne med aktiv kropp. Kagge forlag.