Filmer for deg som er interessert i psykologi

11 filmer om samtaleterapi som alle psykologientusiaster burde se

Denne høsten har jeg begynt å studere psykologi og innimellom fagbøker blir det gjerne noen gode filmer. Her har jeg samlet noen filmer som handler om psykologifaget. Mange forfattere, filmskapere og tv produsenter bruker gjerne terapisituasjonen og psykologi i det de lager. Og fortellingene har på mange måter formet samfunnets forestilling om psykologisk behandling. Du vil se stereotypier og fordommer, men også klokskap og kunnskap.

I disse filmene finner du alt fra psykologisk dramatikk og nervepirrende thrillere, til romantiske tåreperser og lettbeinte komedier. Det eneste fellestrekket ved alle filmene er at de benytter psykoterapi som et ledemotiv.

Her har du 11 filmforslag:

1. Spellbound (1945)

Dr. Constance Petersen (Ingrid Bergman) er en ung, vakker og brilliant psykoanalytiker. Hverdagen hennes blir snudd på hodet da en ny direktør begynner å jobbe på Green Manors, det psykiatriske sykehuset hvor hun er ansatt.

Constance oppdager at den nye sjefen (Gregory Peck) ikke er den han utgir seg for å være. Hun blir nødt til å bruke alle redskapene i den psykoanalytiske verktøykassa for å komme til bunns i saken. Mer skal jeg ikke røpe, slik at jeg ikke ødelegge spenningskurven som regissør Alfred Hitchcock så mesterlig har konstruert.

Det er kun et par scener i Spellbound som fremstiller konvensjonell psykoanalyse. Resten av filmen inneholder en blanding av improvisert terapi, drømmetydning og detektivarbeid. Det er verdt å merke seg at den spanske kunstneren Salvador Dalí har regissert en berømt drømmesekvens i filmen.

2. Freud: The secret passion (1962)

Denne filmen gir en spennende og relativt nøyaktig dramatisering av psykoanalysens tidlige historie.

Filmen skildrer den østerrikske legen Sigmund Freuds (Montgomery Clift) læretid hos den franske nevrologen Jean-Martin Charcot og hans samarbeid med den tyske nevrofysiologen Josef Breuer. Handlingen avsluttes med en klimaktisk scene hvor Freud lanserer sin teori om ødipuskomplekset foran et kritisk kollegium.

Store deler av handlingen fokuserer på Freuds utvikling av den psykoanalytiske metoden i samarbeid med pasienten Cecily Koertner (Susannah York), en karakter som åpenbart er inspirert av Anna O. De to hovedkarakterene dykker dypt ned i underbevisstheten gjennom hypnose, drømmetydning og fri assosiasjon.

Manuset til Freud: The secret passion er delvis utarbeidet av den franske filosofen Jean-Paul Sartre. Sartre trakk seg imidlertid fra samarbeidet grunnet kreative uoverensstemmelser. Hans glitrende orginalmanus kan fortsatt leses i boken The Freud Scenario.

3. One flew over the cuckoo’s nest (1975)

Voldtektsdømte Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) blir overført til en psykiatrisk avdeling etter å ha simulert psykisk lidelse.

Planen var å unnslippe lange dager med straffearbeid, men Randle blir overrasket da han oppdager at maktbruken på sykehuset er langt mer inngripende enn i fengselet. De innlagte pasientene blir regelmessig utsatt for umenneskelig behandling, ofte av den autoritære sjefsykepleieren Mildred Ratched (Louise Fletcher).

One flew over the cuckoo’s nest gir en gripende skildring av de skadelige effektene av dårlig psykoterapi, og setter et kritisk søkelys på psykiatriens makt over sine pasienter. Filmen regnes som en av de beste filmene som noen gang har blitt laget, og vant hele fem Oscarstatuetter.

4. Ordinary people (1980)

Conrad (Timothy Hutton) har nettopp blitt utskrevet fra en psykiatrisk avdeling etter å ha mottatt behandling i kjølvannet av et selvmordsforsøk. Han får en overraskende kjølig mottakelse av sin egen mor (Mary Tyler Moore); en frigid kvinne som kjemper en innbitt kamp for å opprettholde familiens gode navn og rykte.

Conrad oppsøker derfor støtte hos en uortodoks psykoterapeut som hjelper ham med å bearbeide intense følelser av skyld og skam.

Ordinary people skildrer smerten ved å bli avvist av sine nærmeste, og det helbredende potensialet i den terapeutiske relasjonen. Filmen, som er dirigert av Robert Redford, stakk av med hele fire priser under Oscar-utdelingen i 1981.

5. The prince of tides (1991)

Tom Wingo (Nick Nolte) er en arbeidsledig fotballtrener som strever på hjemmefronten. Han reiser motvillig til New York da han får vite at tvillingsøsteren, Savannah, har forsøkt å ta sitt eget liv.

I New York blir Tom mottatt av Dr. Susan Lowenstein (Barbra Streisand), søsterens psykiater. Dr. Lowenstein ønsker at Tom skal bistå med søsterens behandling, ved å hjelpe henne med å gjenkalle barndommens fortrengte minner. For å greie dette må Tom dykke ned i sin egen barndom – en del av livet han har lært å holde på en armlengdes avstand.

The prince of tides en skikkelig 1990-tallsklassiker, med alt som hører til av vakker filmusikk, het romantikk og blendende solnedganger. De sukkersøte øyeblikkene er derimot balansert mot flere beksvarte scener.

6. Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting inneholder en av de mest berømte fremstillingene av psykoterapi som noen gang har lyst opp det store lerretet.

Filmen følger Will Hunting (Matt Damon), et universalgeni som holdes tilbake av like deler selvhemming og sosial urettferdighet.

Den unge vaktmesteren har et eventyrlig intellekt, men dette intellektet er også drivstoffet som gi næring til hans massive psykologisk forsvarsverk. Den uortodokse psykoterapeuten Sean Maguire (Robin Williams) er den eneste som er i stand til å bryte ned murene som Will har bygget opp.

Good Will Hunting behandler interessante spørsmål om motstand, terapeutisk stil og korrigerende emosjonelle erfaringer. Det skader heller ikke at filmen er utsmykket med fantastiske skuespillerprestasjoner, troverdige karakterer og en medrivende romanse.

7. Analyse this (1999)

Paul Vitti (Robert Di Niro) lever en stressende tilværelse som mafiaboss. Han må komme i kontakt med følelsene sine om han skal overvinne en eskalerende panikkangstlidelse som truer med å ta over livet hans.

Vent! hvem sa panikk? jeg mener selvfølgelig «dizzy-chest-breathing-constricting-attacks», som Vitti foretrekker å kalle det.

Det er duket for komedie av høy kvalitet når en maskulin mafiakultur tørner sammen med en sensitiv terapikultur.

Analyse this er både morsom og underholdende, samtidig som den kommenterer på høyaktuelle problemstillinger i terapirommet. En av grunnene til at filmen er så morsom er fordi den endevender maktforholdet i den terapeutiske relasjonen: Vittis grenseløse oppførsel og truende fremtoning gjør det mildt sagt utfordrende å være en effektiv terapeut.

8. 28 days (2000)

Bryllupsfeiringen til Lily får en brå avslutning da hennes berusede søster, Gwen, snubler over bryllupskaka som bæres inn i festlokalet.

Søsteren (Sandra Bullock) flykter fra åstedet i en stjålet limousin, men kommer ikke langt før hun frontkolliderer med et hus. Hun blir dømt til tvungen avrusning og møter motvillig opp på behandlingssenteret. Mellom ufrivillige sesjoner av heste- og gruppeterapi, blir Gwen etterhvert glad i sine medpasienter og får et nytt perspektiv på livet.

28 days er en hjertevarm film som ikke skygger unna for mørke innslag. Filmen utforsker avhengighet, fornektelse og tilgivelse – og motet som kreves for å bryte ut av destruktive relasjoner.

9. Antwone Fisher (2002)

Denne biografiske filmen forteller historien til Antwone Fisher (Derek Luke), en ung marinesoldat som strever med aggresjonsproblemer. Etter en slåsskamp blir han, mot sin vilje, henvist til Dr. Jerome Davenport (Denzel Washington) for en psykiatrisk evaluering.

Arbeidet beveger seg sakte fremover: Antowne nekter å snakke, og Davenport nekter å avslutte evalueringen. Sakte, men sikkert begynner den unge marinesoldaten å åpne seg opp slik at seeren får et innblikk i hans tøffe barndomsår.

Antwone Fisher er en «feel-good»-film som utforsker verdien av tydelighet i terapeutrollen og viktigheten av å være kjent med sitt eget opphav.

10. Anger management (2003)

Det er ikke bare sinte mennesker som har aggresjonsproblemer. Det kan være vel så ille å ha et fobisk forhold til naturlig aggregasjon og sunn selvhevdelse.

Dave Buznik (Adam Sandler) er en slik person. Han har blitt tråkket på og utnyttet hele livet. Etter et ukontrollert sinneutbrudd blir Dave dømt til tvungen behandling hos den uortodokse terapeuten Buddy Rydell (Jack Nicholson): Terapien er non-stop, 24 timer i døgnet, og Dr. Rydell er sannsynligvis mer hjelpetrengende enn pasientene sine.

Anger management er en farselignende komedie med absurde situasjoner og grovkornet humor. Filmen skildrer enkelte innslag av gruppeterapi, samt Dr. Rydells særegne form for eksponeringsterapi.

11. 50/50 (2011)

27 år gamle Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt) har blitt diagnostisert med en ondartet kreftsvulst i ryggraden. Sjansen for overlevelse er femti-femti.

For å mestre den store omveltningen i livet blir han henvist til samtaleterapi i regi av sykehuset. Her møter han Katherine (Anna Kendrick), en 24 år gammel PhD-student som fortsatt ikke er komfortabel med terapeutrollen. Adam er hennes tredje pasient.

50/50 følger tett på hverdagen til Adam mens han forsøker å overleve cellegift, tilpasse seg sykerollen og akseptere sin egen dødelighet. Filmen beveger seg lettbeint mellom rørende, realistisk og humoristisk.

Terapeutisk usikkerhet og grenseoppgangene mellom private og profesjonelle relasjoner, er to av problemstillingene som utforskes i filmen.

Snurr film …… og forresten har du noen forslag til filmer?

Energihagen i Allers med Skogsbading

Reduser stress og tanker med skogsbading – Altfor mange av oss lever et stressende liv som vi ikke er skapt for. Her kan naturen hjelpe deg å roe ned.

Vår helbredende skog

Studie etter studie, mange av dem japanske og koreanske, viser at å oppholde seg ute i naturen er både helsebringende og helbredende. Nå kalles dette området innen forskerkretser for «forest medicine», altså skogsmedisin.  

Kort kan man si at nytten ved forskjellige aktiviteter, som å røre på seg eller slappe av, blir forsterket hvis du flytter dem ut i naturen: 

 • Blodtrykket går ned. 
 • Innholdet av stresshormoner i kroppen synker. 
 • Immunitetsforsvaret blir forsterket. 
 • Du føler deg mer opplagt og blir mer fokusert. 
 • Du sover bedre. 

Ønsker du å lese mer om skogsbading Se her

The Art of Life

Kurs med tema for høyere livskvalitet

«The Art of Life»

Kurs med tema for høyere livskvalitet.

Hvem er du? Hva gjør deg unik? Hva gir deg glede? Hvordan kan du ta de beste valgene for deg?

Vi har alle et ønske om å bli sett. Dette kurset handler om å tørre å se seg selv, la andre se hvem du er. Ta vekk barrièrene og vi skal leke med tanker, følelser og energier.

Passer for deg som: Ønsker en positiv endring i livet – Vil øke din intuisjon – Komme i bedre kontakt med deg selv – Kunne ta de beste valgene – Ønsker en høyere livskvalitet-Styrket Intuisjon/magefølelse- Økt Kreativitet og glede. Styrk din indre veileder!

Vi starter tirsdag 12.september kl 18-19. Og fortsetter tirsdag 19. og 26. september.

Pris kr 5350,- (for deg som melder deg på før: 15.juli kr 3333,- 20.august, kr 5000,-)

Sted: over nett/Zoom + mail Tid: 3 Tirsdager kl 18-19  Kursholder: Energihagen, Vigdis Settem Påmelding på mail : v@energihagen.no eller Tlf: 91842783 og depositum på kr 1000,-.

Velkommen til Art of Life kurs!

Vakre og meningsfulle Affirmasjoner for å løfte dagen din

Affirmasjon er en positivt formulert frase som du kan gjenta med jevne mellomrom, for eksempel to ganger om dagen, for å skape positive forandringer i livet ditt. Skriv gjerne ned den affirmasjonen du føler vil hjelpe deg og heng det opp et sted der du ser den. F.eks på badespeilet.

Affirmasjonene som jeg har skrevet ned her er fra Louise Hay. Gjennom Louises helbredende teknikker og positive filosofi har millioner lært å skape mer av det de vil ha i livene deres – mer velvære i kropp, sinn og ånd. Jeg håper at akkurat som du sier dine favoritt daglige Affirmasjoner, vil du se at livet ditt forvandles på mer positive og oppløftende måter. Det du fokuserer mer på får du mer av. Eller som Louise Hay sa, kan helbrede livet ditt!

Jeg håper disse positive affirmasjonene fra Louise Hay gir deg komfort, velstand, helbredelse og kjærlighet i livet ditt som de har gjort til mange andre.

Affirmasjon av Lousie Hay

102 Affirmasjoner

 1. Livet elsker meg!
 2. Alt er bra i min verden. Alt jobber med min høyeste godhet. Ut av denne situasjonen vil bare godt komme. Jeg er trygg!
 3. Det er bare en tanke, og en tanke kan endres.
 4. Maktpunktet er alltid i det nåværende øyeblikk.
 5. Hver tanke vi tror er å skape vår fremtid.
 6. Jeg er i ferd med en positiv forandring.
 7. Jeg ser komfortabel ut i speilet og sier: «Jeg elsker deg, jeg elsker deg virkelig.»
 8. Det er trygt å se på.
 9. Jeg tilgir meg selv og setter meg fri.
 10. Som jeg sier ja til livet, sier livet ja til meg.
 11. Jeg går nå utover andres frykt og begrensninger.
 12. Jeg er gudommelig guidet og beskyttet til enhver tid.
 13. Jeg hevder min makt og beveger seg utover alle begrensninger.
 14. Jeg stoler på livets prosess.
 15. Jeg er dypt oppfylt av alt jeg gjør.
 16. Vi er alle familie, og planeten er vårt hjem.
 17. Som jeg tilgir meg, blir det lettere å tilgi andre.
 18. Jeg er villig til å gi slipp.
 19. Dypt i sentrum av mitt vesen er en uendelig kjærlighetsbrønn.
 20. Jeg trives hvor jeg er.
 21. Jeg gleder meg til mirakler i livet mitt.
 22. Alt jeg trenger å vite blir avslørt for meg på akkurat riktig tidspunkt.
 23. Jeg er elsket, og jeg har en indre fred.
 24. Mine lykkelige tanker bidrar til å skape en sunn kropp.
 25. Livet støtter meg på alle mulige måter.
 26. Min dag begynner og slutter med takknemlighet.
 27. Jeg lytter med kjærlighet til kroppens meldinger.
 28. Fortiden er over.
 29. Bare gode ting kan komme til meg.
 30. Jeg er vakker, og alle elsker meg.
 31. Alle jeg møter i dag har de beste hensikter i hjertet.
 32. Jeg jobber alltid med og for fantastiske mennesker. Jeg elsker jobben min.
 33. Å fylle tankene mine med hyggelige tanker er den raskeste veien til helse.
 34. Jeg er sunn, hel og fullstendig.
 35. Jeg er hjemme i kroppen min.
 36. Jeg bruker en del av min tid til å hjelpe andre. Det er bra for min egen helse.
 37. Jeg blir møtt av kjærlighet hvor jeg enn går.
 38. Velvære er den naturlige tilstanden til kroppen min. Jeg er i perfekt helse.
 39. Jeg er smertefri og helt synkronisert med livet.
 40. Jeg er veldig takknemlig for all kjærlighet i mitt liv. Jeg finner det overalt.
 41. Jeg vet at gamle, negative mønstre ikke lenger begrenser meg. Jeg la dem gå med letthet.
 42. I det uendelige liv hvor jeg er, er alt perfekt, helt og fullstendig.
 43. Jeg stoler på min intuisjon. Jeg er villig til å lytte til min intuisjon.
 44. Jeg er villig til å be om hjelp når jeg trenger det.
 45. Jeg tilgi meg selv for ikke å være perfekt.
 46. Jeg hedrer hvem jeg er.
 47. Jeg tiltrekker bare sunne relasjoner. Jeg blir alltid behandlet bra.
 48. Jeg trenger ikke å bevise meg selv til noen.
 49. Jeg kommer fra hjertets kjærlige rom, og jeg vet at kjærlighet åpner alle dører.
 50. Jeg er i harmoni med naturen.
 51. Jeg gleder meg over nye ideer.
 52. I dag kan ingen person, sted eller ting irritere eller irritere meg. Jeg velger å være i fred.
 53. Jeg er trygg i universet og alt liv elsker og støtter meg.
 54. Jeg opplever kjærlighet hvor jeg enn går.
 55. Jeg er villig til å forandre meg.
 56. Jeg drikker mye vann for å rense kroppen min og sinnet.
 57. Jeg velger å se tydelig med kjærlighetens øyne.
 58. Jeg krysser alle broer med glede og letthet.
 59. Jeg slipper ut alt drama fra livet mitt.
 60. Å elske andre er lett når jeg elsker og aksepterer meg selv.
 61. Jeg balanserer livet mitt mellom arbeid, hvile og lek.
 62. Jeg går tilbake til det grunnleggende i livet: tilgivelse, mot, takknemlighet, kjærlighet og humor.
 63. Jeg har ansvaret, jeg tar nå min egen kraft tilbake.
 64. Kroppen min setter pris på hvordan jeg tar vare på det.
 65. Jeg tilbringer tid med positive, energiske mennesker.
 66. Jo mer fredelig jeg er inni meg, desto mer fred må jeg dele med andre.
 67. I dag er en hellig gave fra livet.
 68. Jeg har motet til å leve mine drømmer.
 69. Jeg slipper ut alle negative tanker fra fortiden og alle bekymringer om fremtiden.
 70. Jeg tilgir alle i min fortid som gjorde at jeg opplevde noe vondt. Jeg slipper dem med kjærlighet.
 71. Jeg snakker bare positivt om de i min verden. Negativitet har ingen rolle i livet mitt.
 72. Vi er all evig ånd.
 73. Jeg opptrer som om jeg allerede har det jeg vil ha – det er en utmerket måte å tiltrekke seg lykke i livet mitt.
 74. Jeg liker maten som er best for kroppen min.
 75. Livet mitt blir bedre hele tiden.
 76. Det er trygt for meg å snakke for meg selv.
 77. Jeg bor i mitt eget skapelses paradis.
 78. Perfekt helse er min guddommelige rett, og jeg hevder det nå.
 79. Jeg frigjør all kritikk.
 80. Jeg er på en stadig skiftende reise.
 81. Jeg er takknemlig for min sunne kropp. Jeg elsker livet.
 82. Kjærligheten flyter gjennom kroppen min og helbreder all ubehag.
 83. Min inntekt er stadig økende.
 84. Min helbredelse er allerede i gang.
 85. Det er alltid mer å lære.
 86. Jeg bor nå i uendelig kjærlighet, lys og glede.
 87. Jeg blir mer elskelig hver dag.
 88. Det er nå trygt for meg å frigjøre alle mine barndoms traumer og flytte inn i kjærlighet.
 89. Jeg fortjener alt som er bra.
 90. Jeg oppdager stadig nye måter å forbedre helsen på.
 91. Kjærlighet er alt det er!
 92. Livet mitt blir mer fantastisk hver dag.
 93. I dag er jeg i fred.
 94. Å elske andre er lett når jeg elsker og aksepterer meg selv.
 95. Jeg har det perfekte boarealet.
 96. Jeg har medfølelse for alle.
 97. Jeg stoler på universet for å hjelpe meg med å se det gode i alt og i alle.
 98. Jeg elsker mine familiemedlemmer akkurat som de er. Jeg prøver ikke å endre noen.
 99. Det er nok for alle, og vi vil velsigne og blomstre for hverandre.
 100. Jeg elsker og godkjenner meg selv.
 101. Livet er bra, og sånn er det!
 102. Jeg er ubegrenset i min rikdom. Alle områder av livet mitt er rikelig og tilfredsstillende.

Affirmasjoner for PTSD

Louise Hay har også lagd affirmasjoner for PTSD. Du kan lese flere av de under her.

Jeg er ufarlig for andre og andre er ufarlige for meg. Jeg føler meg trygg med de unge og med de gamle.

Jeg føler meg trygg med de som er meg og de som er annerledes enn meg.

Jeg føler meg trygg med dyr, jeg føler meg avslappet med dyr, jeg lever i harmoni med alle dyr.

Været er min venn. Jeg er i harmoni med hele livet – solen, månen, vindene og regnet og jorden og jordens bevegelser. Jeg er i fred med elementene. Jeg er alltid komfortabel i all slags vær. Kroppen min tilpasser seg den ytre temperaturen. Jeg er rolig.

Jeg har også lært å være rolig. Midt i kaoset kan jeg være rolig. Ro er indre fred.

Jeg øver på å være fredelig når andre er opprørte. Jeg trenger ikke kjøpe meg inn i folks agitasjon.

For meg er sjelefred og å elske meg selv den viktigste tilstanden jeg kan oppleve.

Ved å endre tankene mine skaper jeg nå fred i min verden.

Fred erstatter frykt, redsel blir erstattet av ro, redsel blir stillhet, usikkerhet blir selvtillit.

Affirmasjoner for helse problemer

Her er en liste over noen av de psykiske årsakene til fysisk sykdom og hvordan du med tankens kraft kan få et bedre liv.

Disse affirmasjonene «helbreder» ingen. Men den setter deg i stand til å bidra til din egen helbredelsesprosess. Det er viktig at kropp, sinn og ånd er i likevekt:

 • Ta godt vare på kroppen
 • En positiv mental innstilling til oss selv og livet.
 • Vi trenger også en sterk åndelig tilknytning

Når disse tre tingene er i balanse, kan vi virkelig glede oss over livet. Ingen lege eller helsearbeider kan gi oss dette hvis vi ikke selv velger å ta del i healing- prosessen. Det finnes ingen ny viten. Alt er gammelt og uendelig.

Det mentale tankemønsteret som forårsaker flest sykdommer i kroppen, er kritikk, sinne, bitterhet og skyldfølelse.

« Alt jeg trenger å vite blir åpenbart for meg»

«Alt det jeg trenger, kommer til meg»

«Alt er  godt i min verden»

ProblemSannsynlig årsakNytt tankemønster 
ØresusNekter å lytte. Hører ikkje sin indre stemme. Stahet.Jeg stoler på mitt høyere jeg. Jeg lytter kjærlig til min indre stemme. Jeg gir slipp på alt som ikke er kjærlighet.   
Abscesser (byller)Opphissede tanker pågrunnav sårende opplevelser, fornærmelser og hevngjerrighet.  
AldringsproblemerFordommer. Gammelt tankemønster. Redd for å være seg selv. Avvisning av nuet.Jeg elsker og godtar meg selv i enhver alder. Hvert øyeblikk av livet er perfekt. 
Anemi«Jamenn» holdning. Gledesløs. Frykter livet. Føler seg ikke bra nok.Jeg kan trygt oppleve glede på alle områder av livet. Jeg setter pris på livet. 
AngstStoler ikke på livsstrømmen og selv livsprosessen.Jeg elsker og godtar meg selv, og jeg har tillit til livsprosessen. Jeg er trygg. 
AllergiHvem er du allergisk mot? Fornektelse av egen kraft.Verden er trygg og vennlig. Jeg er trygg. Jeg lever i harmoni med livet. 
BenaBringer oss videre i livet.Livet er til for meg. 
BesvimelsesanfallRedd og maktesløs. Mørklegger.Jeg er makten, styrken og innsikten som skal til for å kunne takle alt mulig i livet. 
BilsykeFrykt. Sitter fast. Føler seg lurt.Jeg beveger meg med letthet gjennom tid og rom. Bare kjærlighet omgir meg. 
Blodtrykk -HøytLangvarig følelsesmessig problem som ikke er løst.Jeg gir med glede slipp på fortiden. Jeg er i harmoni. 
BlødningerGleden renner ut. Sinne. Men hvor?Jeg er selve livsgleden som gir  og tar imot perfekt rytme. 
BrokkØdelagt forhold. Press, byrder, feilaktig kreativt uttrykk.Jeg har et vennlig og harmonisk sinn. Jeg elsker og godtar meg selv. Jeg er fri til å være meg selv. 
Bukspytt kjertelenRepresenterer sødmen i livetLivet  mitt er deilig. 
CysterKjører den gamle, smertefulle filmen om  og om igjen. Pleie sår. Feilaktig vekst.Filmene i sinnet mitt er vakre fordi jeg velger tanker som gjør dem vakre. Jeg elsker meg selv. 
DepresjonFølelse av forbudt sinne. Håpløshet.Jeg overskrider nå andres menneskers frykt og begrensninger. Jeg skaper mitt eget liv.
FistelFrykt. Blokkering av frigjøringsprosessen.Jeg er trygg. Jeg har full tillit til livsprosessen. Livet er til for meg.
ForkjølelseAltfor mye som skjer på en gang. Psykiske forvirring, kaos. Typisk oppfatning: «Jeg er forkjølet hele vinteren»Jeg lar sinnet slappe av og få fred. Klarhet og harmoni fyller meg og omgir meg.
ForstuingSinne og motvilje. Ønsker ikkje å bevege seg i en bestemt retning i livet.Jeg stoler på at livsprosessen utelukkende bringer meg dit det er best for meg å komme. Jeg er trygg. Alt er godt.
FøtteneRepresenterer vår forståelse – av oss sjølv, livet, av andre.Jeg har en klar forståelse, og jeg er villig til å forandre meg underveis. Jeg er trygg.
Grått hårStress. Tror livet må være strevsomt og vanskelig.Jeg har fred med meg selv og har det godt på alle måter i livet. Jeg er sterk og dyktig.
HodepineØdelegger selvet. Selvkritikk. Frykt.Jeg elsker og godtar meg selv. Jeg gjør med kjærlige øyne. Jeg er trygg.
HypotyreoseGir opp. Føler seg håpløst nedkjørt.Jeg skaper et nytt liv med nye regler som støtter meg helt og fullt.
KnærneRepresenterer stolthet og jegetJeg er fleksibel og bevegelig.
Klump i halsenFrykt. Ingen tillit til livsprosessen.Jeg er trygg. Jeg stler på at livet er til for meg. Jeg uttrykker meg fritt og gledesfylt.
KvalmeAngst. Avvisning av en ide eller en opplevelse.Jeg er trygg. Jeg stoler på at livsprosessen bringer meg bare gode ting.
LeddeneStår for nye retninger i livet og hvor lett disse bevegelsene gjøres.Jeg er alltid med på forandringer. Livet mitt blir guddommelig veiledet, og jeg går alltid i riktig retning.
MageknipAngst. Stanser prosessen.Jeg har tillit til livsprosessen. Jeg er trygg.
MagenRommer ernæringen. Fordøyer ideer.Jeg fordøyer livet med letthet.
MuskleneMotstand mot nye erfaringer. Musklene representerer evnen til å bevege oss i livet.Jeg opplever livet som en gledefylt dans.
NervøsitetFrykt, engstelse, kamp, raser av sted. Stoler ikke på livsprosessen.Jeg er på en uendelig reise gjennom evigheten, og det er massevis av tid. Jeg kommuniserer med hjertet. Alt er godt.
NummenhetHolder tilbake kjærlighet og omtanke. Mentalt døende.Jeg deler mine følelser og kjærlighet med andre. Jeg reagerer på kjærligheten i alle mennesker.
OsteoporoseFøler ingen støtte i livet.Jeg slår et slag for meg selv, og livet gir meg støtte på uventede og kjærlige måter.
PolypperVansker i familien, krangling. Barnet føler seg ikke velkommen, i veien.Dette barnet er ønsket. Velkomment og dypt elsket.
SmerterSkyldfølelse. Skyl søker alltid etter straff.Jeg gir slipp på alt som ikke minner om kjærlighet og glede i mitt sinn. Jeg beveger meg fra fortiden og inn i det nye, friske  og levende livet.
SvimmelhetFlyktig, rotete tankegang. Vil ikke se.Jeg er dypt konsentrert og har fred i livet. Det er trygt for meg å være glad og i live.
TarmeneOpptak. Absorbsjon. Eliminerer med letthet.Jeg tar opp i meg og absorberer med letthet alt det jeg trenger å vite, og gir med glede slipp på fortiden.
TretthetMotstand, kjedsomhet. Mangler kjærlighet overfor det man gjør.Jeg er entusiastisk til livet og full av energi og entusiasme.
TykktarmenRepresenterer lettelsen over å gi slipp på det som er over.Jeg er en del av livets perfekte rytme og strøm. Alt går guddommelig riktig for seg.
TærneRepresenterer de små detaljene i fremtiden.Alle småting ordner seg av seg selv.
ØdemHva eller hvem er det du ikke vil slippe?Jeg gir gjerne slipp på fortiden. Det er trygt for meg å gi slipp. Jeg er fri nå.
ØresusNekter å lytte. Hører ikke sin indre stemme. Stahet.Jeg stoler på mitt høyere jeg. Jeg lytter kjærlig til min indre stemme. Jeg gir slipp på alt som ikke er kjærlighet.  
ÅreforkalkningMotstand, anspenthet. Stivnet trangsyn. Nekter å se det gode i livet.Jeg er fullstendig åpen overfor livet og gleden. Jeg velger å se kjærlig på tingene.
ÅreknuterStår i en situasjon man misliker. Motløshet. Overarbeidet og utslitt.Jeg står ved sannheten, og lever og beveger meg med glede. Jeg elsker livet og går fritt omkring.

Jeg håper at du etter en stund vil merke positive og oppløftende endringer når du sier dine favoritt affirmasjoner daglig.

Kilde: Louise L. Hay, Helbred din kropp

Hvordan gi næring til din sjel og ånd?

Her kommer 11 punkter du kan gjøre:

 • Lytt til oppløftenede musikk
 • Syng
 • Ta et langt bad, med duftende badeoljer/skum
 • Mediter
 • Ha planter og blomster i hjemmet ditt
 • Gjør ingenting
 • Gå tur i naturen
 • Gi kroppen god mosjon
 • Be
 • Gjør alt litt langsommere
 • Le

Når er du fullstendig engasjert og likevell har en indre ro? Begynn å legge merke til disse stundene. Hva gjør du når du har slike stunder? Konsentrer deg om aktiviteter som gjør deg fornøyd og tilfreds og ikke minst hvilke situasjoner som gjør at du ler. Kanskje er du så heldig å kjenne deg lett om hjertet og vektløs i kroppen. Det er i disse øyeblikkene sjelen din er inspirert. Og det er også da dører til bedre intuisjon og kontakt med sjelen kan åpne seg.

Når du også tenker på hva dn sjel og ånd trenger vil du også føle deg mer fredfylt og tilfreds.

4 tegn på at du har hatt et tidligere liv

Har du noen gang lurt på hvorfor du har høydeskrekk eller ser inn i øynene til en fremmed og føler at du kjenner dem, kan svarene bli funnet i dine tidligere liv, sier Brian Weiss. 

Ruinene etter Knossos

På en reise til Kreta «I mysterieskolens fotspor» var jeg med i en gruppe som mediterte i ruinene etter palasset Knossos på Kreta. Knossos var Europas første storby med så mange som 100 000 innbyggere. Ruinene ble oppdaget på slutten av 1800-tallet, og deler av dem er blitt rekonstruert. Vi vet ikke sikkert hvorfor disse tidlige sivilisasjonene ble borte. Vi tenkte at dette var et perfekt sted å gå tilbake i tid og se hva som kunne komme opp. En av de som fortalte om sin opplevelse under meditasjonen og senere regresjonen, var en godt voksen dame. Hun kunne fortelle at hun kom tilbake til da palasset Knossos var et levende samfunn. Selv var hun den gangen en urtekone som sto og lagde forskjellige medisiner av planter.  I dette livet holdt hun også på med urter. Noe som hadde kommet veldig lett til henne. Det er veldig ofte vi tar med oss noen av våre egenskaper og lærdom fra tidligere liv. Og kan merke at lærdommen kommer veldig lett i dette livet på det feltet.

Under min regresjonsutdannelse i 2011 -2012, var en av bøkene til  Brian Weiss litt av pensumet i utdannelsen.  Her er 4 av tegnene han skrev om , som kan være et tegn på at du har hatt et tidligere liv.

1. Den gamle, kjente følelsen
Gjennom regresjonsterapi tilbake til et tidligere liv, sier Dr. Brian Weiss at det er mulig å helbrede – og utvikle – sinnet, kroppen og sjelen, samt styrke dine nåværende relasjoner. Han sier at et av de vanligste tegnene på et tidligere liv er déjà vu – følelsen av at du har møtt en person før eller har besøkt et sted tidligere. Noen ganger er denne déjà vu-følelsen et tegn på et tidligere liv med en bestemt person eller på et bestemt sted.

2. Drømmene er så ekte at det er som om du faktisk er der
Har du levende detaljerte, drømmer om deg selv på forskjellige tider og steder? Det kan være et tidligere livsminne som dukker opp.  Det kan også være drømmer med symboler og metaforer som må tolkes slik at deres mening og budskap kan bli tydelig. Disse symbolene er ikke mindre kraftige enn bokstavelige. Tenk på disse scenene fra tidligere liv mer som en påminnelse om noe eller et vakkert budskap.

3. Du har en A i historien (uten å prøve)
Talenter og evner, hva du liker og misliker, og gjenkjennelse kan være fra tidligere liv. Du kan føle deg som en person fra et annet land eller en andre kulturer, selv om du aldri har besøkt de. Du kan finne ut at du lettere kan lære visse fag eller forberede deg til et yrke bedre enn andre. For eksempel kan et bestemt fremmedspråk komme raskere til deg, mens andre er vanskeligere. Eller du kan ha en intens interesse for visse historiske tider og hendelser, for eksempel det gamle Egypt eller Knossos.

4. Du har en sjelevenn
Det er vanlig å reise gjennom forskjellige liv med samme gruppe sjeler — jeg kaller disse grupperingene, sjelevenner eller sjelegrupper, eller sjelefamilier. Vi ser ut til å lære våre åndelige leksjoner eller løse vår karma med våre sjelegrupper. Forhold kan endre seg fra liv til liv, mens sjelene er de samme. For eksempel kan bestemoren din reinkarnere som barnet ditt. Slik mister vi aldri våre kjære, fordi ånden vil være her (på den andre siden) og sjelen går videre til neste kropp. Kanskje har du hørt et barn fortelle noe som det umulig kunne visst. Dette forekommer oftest frem til barnet er ca 3 år. Etter det blir minnet som regel glemt. Til det kanskje kommer til en regresjon eller får en drøm eller en déjà vu. – følelsen av at du har møtt en person før eller har besøkt et sted tidligere. 

Chakraer i flyt og balanse

For at vi skal være i god form og fysisk og psykisk føle oss bra, er det viktig at chakraene har flyt og balanse. Dersom det oppstår en stagnering i energiflyten, kan vi løse opp i denne. Dette gjør jeg gjerne i forbindelse med en chakrahealing. Under her kan du lese mer om de forskjellige chakraene.

Rotchakra; (Rød) er plassert nederst i ryggsøylen ved halebeinet.

Rotchakra står for trygghet, stabilitet, støtte. Altså har chakraet med jord å gjøre, vår jording og evne til å stå stødig, derav også jordfarger.

Når dette chakraet er i balanse, føler du deg trygg, stabil og du har et fundament i livet ditt – du står stødig. Det er også viktig at dette chakraet er i balanse, fordi det understøtter de andre. Det blir som en grunnmur i et hus.

Er rotchakra i ubalanse føler du deg ustø, utrygg og urolig, og du kan ha problemer med å ha bakkekontakt i livet ditt. Du kan føle deg rotløs, få økonomiske problemer og få problemer med forstoppelse. Det kan også påvirke fruktbarheten.

Harachakra: (Oransje) er plassert rett under navlen.

Når Harachakraet er balansert, har man derfor gode intime relasjoner, medfølelse, emosjonell balanse, og fravær av avhengighet.

Ubalanser i hara, kan gi problemer med mage, stivhet i nakke og skuldre som kan gi smerter i kroppen. Kan også gi problemer med kjønnsorganer, nyrer og seksualitet, og blant annet dårlig livskraft/livsenergi. Du kan også bli aggressiv og mangle kontroll over dine følelser. Det kan også føre til at man utvikler uro og angst.

Solar Plexus chakra: (Gul) Rett nedenfor brystbenet.

Et balansert  solarplexus-chakra  er forbundet med – vitalitet, god fordøyelse og fysisk energi. Dette chakraet skal sende energi ut i hele kroppen – denne typen energi absorberes fra solen, og hjelper spesielt kroppen med å fordøye maten godt og bevare et godt energi-nivå. Det er her magefølelsen sitter.

Ubalanser i solar gjør deg sliten, utbrent, usikker, redd og engstelig og kan gi deg mageplager (diare, oppblåsthet, allergier, spak/galle mm). Er det for aktivt, kan du bli maktsyk og ha et stort kontrollbehov. Du kan oppleve at det er vanskelig å puste skikkelig, og du kan bli perfeksjonistisk og arbeide for mye. Overaktivitet kan medføre egoisme og arroganse.

Hjertechakra (grønn) I brystet i området der hjerte er.

Balanse her medfører; godta, åpenhet, empati, tålmodighet, toleranse, helhet. Altså et meget viktig chakra, som virkelig kan øke din bevissthet og kobling med ditt høyere selv. Du handler utifra kjærlighet, når hjerte er i balanse. Fyll deg selv med kjærlighet, så kan du gi kjærlighet.

Hvis hjertechakra er i ubalanse, er det vanskelig å gi og ta imot kjærlighet, og man kan føle seg ensom og ha vanskelig for å tilgi. Trist og destruktiv. Fysisk kan du få hjertelidelser og problemer med lunger.

Halschakra (Blå) i halsen:

Balanse i  halschakra  medfører; tydelig kommunikasjon, lytteevne, kreativitet, uttrykk, uttrykk følelser.

Ubalanser her kan medføre halsplager; halsbetennelser, nakkeplager, problemer med skjoldbruskkjertelen, øreproblemer, sykdom munn og svelg, og man kan hamanglende evne til å uttrykke seg, bli innadvendt og sjenert, selvundertrykkende, eller motsatt overdreven babling, manipulering med mer. Kan få problemer med å stå opp for seg selv, hevde sin mening.

Pannechakra (Indigo) i Pannen

Pannechakra i balanse gir; toleranse og medfølelse, og evne til telepati, visjoner/syn, psykisk bevissthet og ekstra sensorisk persepsjon. Blir også kalt for det tredje øye som er tilknyttet din sjette sans.

Ubalanser her kan gi hodepine, og andre plager med bihuler, manglende konsentrasjon, søvnproblemer, synsproblemer, man har liten tro på seg selv og blir lett forvirret. Overaktivitet kan føre til kynisme, fanatisme og for mye fantasering.

Kronechakra (Fiolett) På toppen av hodet:

Egenskaper ved et balansert  kronechakra ; selvrealisering, universell kjærlighet og kontakt med ditt høyere selv og universet. Det vil styrke evnen til å kunne kommunisere med det åndelige. Dette er antennen til energiverdenen.

Ubalanser i kronechakra kan blant annet medføre psykiske problemer, negative tankemønstre, migrene, destruktivitet, og til lidelser som har med hjernen å gjøre. Overaktivitet kan medføre forvirring, for mye åndelighet, og ignorering av den fysiske kroppens behov.

Chakra i flyt og balanse

Fellesregresjon 22.juni 2022

Vi feirer med Gratis fellesregresjon denne kvelden

Jeg feirer 10 år som regresjonsterapeut nå i juni og 500 følgere her på Energihagen sin FB side. Jeg besto også eksamen i NLP Practitioner nå i juni, ja så her er det mange grunner til å feire.


Som en takk til dere som følger meg og trykker likes og kommenterer så ønsker jeg å gi dere en GRATIS fellesregresjon. Den vil foregå i facebook gruppen Energihagen – Regresjon og healing den 22.juni kl 19.

Denne kvelden vil jeg guide deg gjennom en meditasjon- og en Fellesregresjon tilbake i tid. Vi starter kl 19 og vi er ferdige inne kl 20. Her vil du komme tilbake til forskjellige land, og kanskje du vil oppdage et tidligere liv i en helt annen verdensdel. Jeg vil også gjennomføre en Energirens, for å ta vekk alle energier og tankemønstre vi ikke trenger mer. Energirens er også med på å rense og balanserer dine chakra.

HVA ER REGRESJONSTERAPI

Regresjonsterapien tar utgangspunkt i glemte opplevelser som ligger lagret i underbevisstheten og kroppen. Slike opplevelser kan stamme fra barndommen eller tiden før fødselen, eller det som kan oppleves som et tidligere liv. Disse minnene kan virke forstyrrende på vårt mentale, følelsesmessige og psykiske velvære.

Vi kan arbeide direkte med fysiske og psykiske problemer fra det nåværende livet, men vi kan også velge å forflytte oss til et tidligere liv med et tilsvarende tema og bearbeide problemet der. Dette kan gi en nødvendig avstand og mindre følelsesmessig belastning for klienten.

Man trenger ikke å tro på reinkarnasjon for at denne terapien skal gi virkning. Men som en arbeidsmodell tar vi som utgangspunkt at sjelen kommer tilbake til livet gang på gang for å arbeide videre med bestemte temaer og etter hvert løse opp i dem. Kroppen og sinnet bærer åpenbart på minner om hendelser og inntrykk som kan gi seg psykiske og fysiske utslag. Migrene eller kroniske ryggsmerter kan fortelle noe om en ulykke eller skade i et tidligere liv. Kronisk sår hals kan stamme fra kvelning, hengning eller drukning. Frykt for innestengte rom kan skyldes opplevelser i fengsel, og så videre.

Ofte er det vanskelig eller umulig å forklare disse psykiske og fysiske symptomene ut fra det livet vi lever nå. Regresjonsterapien kan hjelpe oss til å finne en slik forståelse. Vi kan forsone oss med situasjoner vi ikke forsto, få lindring fra spenninger og symptomer, og tilgi og forstå mennesker vi har kanskje har et vanskelig forhold til.

Du kan lese mer om regresjonsterapi her

Påmelding

Du kan sende meg en mail : v@energihagen.no eller søke opp gruppen Energihagen Regresjonsterapi og healing på facebook, så legger jeg deg til.
Meld deg på, dette blir gøy! 

Lag deg gode sommerdager.

Hvordan lage seg en god dag

nå dine mål

Planlegg dagen, slik at du får en god og rolig start

Start gjerne dagen uten å ta inn nyheter, andres innlegg på sosiale medier eller musikk. Vær litt i din egen sfære de første minuttene. Bruk gjerne starten på dagen  (uten andres innflytelse) til å skrive ned tanker og hva du føler. Lag deg en god frokost, hvis du er sulten. Min favoritt er havregrøt og en kopp te.

Vær snill mot deg selv, se for deg hvordan du mestrer dagen og anerkjenn ros.

Altfor ofte prioriterer vi alle andre før oss selv. (Har du barn, så er det selvsagt sånn det skal være). Vi kan strekke oss langt for andre, men bortprioritere egne behov. Men det er som vi alle har hørt noen ganger «Sett oksygenmasken først på deg selv, før du hjelper andre). Hva trenger du å gjøre for at du skal få en best mulig dag?

For å skape litt flere «Lykkehormoner» i kroppen. Tenk på holdningen din og rett deg opp, tenk positivt. Dette får jeg til! Bare det å endre holdning har vist seg å endre følelsene våre. Prøv!

Og ta godt i mot ros! Det har gått mange år før jeg nå endelig, kan klare å ta til meg ros. Så husk folk roser deg ikke uten grunn. Ta det til deg og kjenn på den følelsen det gir deg. Skriv det gjerne ned også, så du kan ta det frem når du trenger det.

Bruk tid på det som er viktig for deg, prioriter

Hva er viktig for deg? Hva er dine verdier? Bli kjent med deg selv, slik at du kan prioritere og gjøre det som er viktig for deg. Det som gir deg energi og det du vokser på.

Snakk om det som tynger, Er det noe du kan gjøre?

Sliter du med noe, sjekk ut om det er noe du kan gjøre med det. Oppsøk spesialister og de du tror kan hjelpe deg. Ikke gi opp håpet, alt er mulig!

Evt legg det bak deg. Og la fortiden være. Det er en grunn til at fortiden er bak oss og at fremtiden er foran oss. Fokuser på fortiden og hvordan du kan ha det best mulig.

«Hva som ligger bak oss og hva som ligger foran oss er ingenting i forhold til hva som ligger i oss». Henry S. Haskins 

Smil til verden

Vet du at når du smiler, så sendes det «Lykke» hormonet endorfin opp til hjernen din. Dette hormonet er knyttet til belønning og glede. Så her har vi muligheten til å påvirke vår egen glede.

Grunnleggeren av evolusjonsteorien, Charles Darwin, beskrev med sin “Facial Feedback Respons Theory” at handlingen vi gjør ved å smile kan være selve grunnlaget for om man føler seg bra – et smil kommer ikke bare som et resultat av en hendelse eller en tanke.

Her er naturens egne lykkepiller

Det er spesielt fire hormoner som påvirker humøret positivt. Her ser du hvordan du på en enkel måte kan få kroppen til å produsere mer av dem og øke lykkefølelsen.

DOPAMIN

… produseres av binyrene og små grupper med spesialiserte nerveceller, særlig i hjernen der det fungerer som nevrotransmittere – som gjør det mulig for hjernecellene å kommunisere med hverandre. Dopamin kalles for belønningshormonet og spiller en aktiv rolle i målrettet atferd og motivasjon. Når det blir frigjort, føler du gledesrus.

Og når du gjør dette får du mer av det:

 • Sov regelmessig og passe lenge.
 • Få mer av aminosyren tyrosin ved å spise kylling, fisk, egg, avokado, brokkoli, spinat og belgfrukter som erter, bønner og linser.
 • Mediter

OKSYTOCIN

… produseres i hypothalamus i hjernen, og er i likhet med dopamin en såkalt nevrotransmitter. Få av kroppens stoffer får så mye pen omtale som oksytocin, som kalles for kjærlighetshormonet og klemmehormonet. Selv en liten dose gjør deg både mer tillitsfull, empatisk, sjenerøs og samarbeidsvillig.

For å få mer oksytocin kan du:

 • Klappe et kjæledyr.
 • Klem og kyss dem du er glad i.

ENDORFIN

… produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen, i en liten kjertel på størrelse med et bær som sitter under hjernen. Endorfin er kroppens naturlige smertestillende medisin. Den kjemiske strukturen minner om morfin og søsterstoffet opium, og endorfiner virker på omtrent samme måte ved at de påvirker de hjernecellene som vanligvis sender beskjed om smerte opplevelser til andre deler av hjernen.

For å få mer av det kan du:

 • Få akupunktur.
 • Vær fysisk aktiv.
 • Spis sjokolade.

SEROTONIN
… produseres først og fremst i tarmsystemet. Det påvirker alt fra humøret og hukommelsen til appetitten og fordøyelsen. Produksjonen av serotonin er forbundet med vitaminet B6 og den essensielle aminosyren tryptofan. Kroppen kan ikke produsere essensielle aminosyrer selv, og må få dem gjennom maten. Egg, ost, laks og nøtter er gode kilder til tryptofan

SLIK FÅR DU MER

 • Vær aktiv i 30 minutter hver dag.
 • Nyt sola – selvfølgelig med måte.
 • Tren yoga.

Takk for alt du har i livet ditt

Det viser seg at det du har fokus på får du ofte mer av. Og takknemlighet øker følelsen av lykke, øker livsgleden og pågangsmot. Vi blir rett og slett gladere av det.

Her er 5 andre grunner til å praktisere takknemlighet

 • Bedrer fysisk helse
 • Bedrer psykisk helse
 • Åpner døren for gode relasjoner
 • Øker empati og reduserer aggresjon
 • Bedrer søvnkvaliteten
 • Bedrer selvfølelsen
 • Øker mental styrke

Lag deg en god dag!

Kilde: Forbes

Kilde: Aktiv trening

Intuisjon

Apple milliardær Steve Jobs sa i en tale han holdt for studentene på universitetet på Stanford «Ha mot til å følge hjertet og intuisjonen. På en eller annen måte vet de hva du virkelig ønsker å bli. Alt annet er sekundært.«

En av de mest vellykkede forretningsmennene i verden brukte de 15 minuttene han hadde tilgjengelig i denne talen til å snakke om å følge hjertet sitt og gjøre det man elsker framfor å snakke om smarte oppfinnelser og forretninger. Det var ganske spesielt. Men viser også hvor viktig han mente det var.   Se på de valgene du har gjort i dag, er de tatt i frykt eller i kjærlighet?

Øv deg på å bruke din intuisjon. Da vil du fort se at det blir lettere og lettere å ta de riktige valgene.