Det er så lett å dømme….

Ingen kommentarer til Det er så lett å dømme….

Fy F…er det mulig……?

Det er så lett å dømme…..

De siste årene har jeg tenkt på meg selv som en inkluderende positiv person som ikke dømmer andre. Jeg ble tidlig lært opp til å være grei, snill og dele med alle uansett om de er rike eller fattige, sorte eller hvite. Tatt avstand fra negative mennesker og urettferdighet. Hatt et stort ønske om å hjelpe, og støtte og går gjerne i ”krig” for de svake . Og de fleste valg har jeg tatt med hjerte.

Men i dag gikk det opp for meg at jeg ikke var så hjertegod som jeg trodde. Det er så lett å kritisere andre som stikker seg fram. Lett å bli en av de som holder historien levende. I dag fikk jeg innblikk i fortiden til en person jeg hadde høyt og klart dømt for sine valg. Denne personen er suksessfull og kjekk. Det virker som han/hun hadde overflod av både kjærlighet og penger og ikke et problem i verden virket det som. Da personen forteller meg at han/hun hadde tatt et valg jeg ikke kunne skjønne. Noe jeg oppfattet som utrolig snobbete og unødvendig. Ja jeg fortalte om denne episoden til et par andre. Som også hevet øyenbrynene og var ”enige” med meg og satte den andre personen i et dårlig lys. Historien var selvsagt farget av min oppfatning og ble mulig fortalt på en måte slik at jeg fikk positiv respons på den.

_MG_7873_web
Men så hørte jeg om fortiden til denne personen. Det hadde ikke alltid vært så greit. Det hadde vært en tøff barndom med mobbing og dårlig økonomi. Hvor noe av det den personen ble mobbet for var nettopp dette valget han/hun hadde tatt i dag. Det var et ønske om oppreisning og en veldig etterlengtet følelse. Og ja, jeg kan skjønne det når jeg fikk vite om det som hadde skjedd i fortiden. Så nå vil jeg gjerne be om unnskyldning for det jeg har sagt og tenkt, jeg har også fortalt dette til de to jeg har fortalt det til.

Så neste gang jeg opplever at en person tar valg eller oppfører seg litt annerledes enn jeg ville gjort. Skal jeg tenke at det er sikkert en grunn….en veldig god grunn! Så da skal jeg bare smile og glede meg med denne personen. Og så lenge det ikke går utover andre…..”So what”.

Men jeg vil også være ennå mer tydelig på:
– at jeg ikke ønsker å høre om negative historier om andre. Husk at du kjenner ikke hele historien. Det er alltid to sider av en sak. Eller en fortid du ikke vet om.
– Framsnakk gjerne, men er det ikke noe positivt så ikke si noe
– Vær mot andre som du ønsker at de skal være mot deg selv.

Har du noen forslag til hvordan vi kan bli et bedre medmenneske?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.