Hvordan lage seg en god dag

Planlegg dagen, slik at du får en god og rolig start

Start gjerne dagen uten å ta inn nyheter, andres innlegg på sosiale medier eller musikk. Vær litt i din egen sfære de første minuttene. Bruk gjerne starten på dagen  (uten andres innflytelse) til å skrive ned tanker og hva du føler. Lag deg en god frokost, hvis du er sulten. Min favoritt er havregrøt og en kopp te.

Vær snill mot deg selv, se for deg hvordan du mestrer dagen og anerkjenn ros.

Altfor ofte prioriterer vi alle andre før oss selv. (Har du barn, så er det selvsagt sånn det skal være). Vi kan strekke oss langt for andre, men bortprioritere egne behov. Men det er som vi alle har hørt noen ganger «Sett oksygenmasken først på deg selv, før du hjelper andre). Hva trenger du å gjøre for at du skal få en best mulig dag?

For å skape litt flere «Lykkehormoner» i kroppen. Tenk på holdningen din og rett deg opp, tenk positivt. Dette får jeg til! Bare det å endre holdning har vist seg å endre følelsene våre. Prøv!

Og ta godt i mot ros! Det har gått mange år før jeg nå endelig, kan klare å ta til meg ros. Så husk folk roser deg ikke uten grunn. Ta det til deg og kjenn på den følelsen det gir deg. Skriv det gjerne ned også, så du kan ta det frem når du trenger det.

Bruk tid på det som er viktig for deg, prioriter

Hva er viktig for deg? Hva er dine verdier? Bli kjent med deg selv, slik at du kan prioritere og gjøre det som er viktig for deg. Det som gir deg energi og det du vokser på.

Snakk om det som tynger, Er det noe du kan gjøre?

Sliter du med noe, sjekk ut om det er noe du kan gjøre med det. Oppsøk spesialister og de du tror kan hjelpe deg. Ikke gi opp håpet, alt er mulig!

Evt legg det bak deg. Og la fortiden være. Det er en grunn til at fortiden er bak oss og at fremtiden er foran oss. Fokuser på fortiden og hvordan du kan ha det best mulig.

«Hva som ligger bak oss og hva som ligger foran oss er ingenting i forhold til hva som ligger i oss». Henry S. Haskins 

Smil til verden

Vet du at når du smiler, så sendes det «Lykke» hormonet endorfin opp til hjernen din. Dette hormonet er knyttet til belønning og glede. Så her har vi muligheten til å påvirke vår egen glede.

Grunnleggeren av evolusjonsteorien, Charles Darwin, beskrev med sin “Facial Feedback Respons Theory” at handlingen vi gjør ved å smile kan være selve grunnlaget for om man føler seg bra – et smil kommer ikke bare som et resultat av en hendelse eller en tanke.

Her er naturens egne lykkepiller

Det er spesielt fire hormoner som påvirker humøret positivt. Her ser du hvordan du på en enkel måte kan få kroppen til å produsere mer av dem og øke lykkefølelsen.

DOPAMIN

… produseres av binyrene og små grupper med spesialiserte nerveceller, særlig i hjernen der det fungerer som nevrotransmittere – som gjør det mulig for hjernecellene å kommunisere med hverandre. Dopamin kalles for belønningshormonet og spiller en aktiv rolle i målrettet atferd og motivasjon. Når det blir frigjort, føler du gledesrus.

Og når du gjør dette får du mer av det:

  • Sov regelmessig og passe lenge.
  • Få mer av aminosyren tyrosin ved å spise kylling, fisk, egg, avokado, brokkoli, spinat og belgfrukter som erter, bønner og linser.
  • Mediter

OKSYTOCIN

… produseres i hypothalamus i hjernen, og er i likhet med dopamin en såkalt nevrotransmitter. Få av kroppens stoffer får så mye pen omtale som oksytocin, som kalles for kjærlighetshormonet og klemmehormonet. Selv en liten dose gjør deg både mer tillitsfull, empatisk, sjenerøs og samarbeidsvillig.

For å få mer oksytocin kan du:

  • Klappe et kjæledyr.
  • Klem og kyss dem du er glad i.

ENDORFIN

… produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen, i en liten kjertel på størrelse med et bær som sitter under hjernen. Endorfin er kroppens naturlige smertestillende medisin. Den kjemiske strukturen minner om morfin og søsterstoffet opium, og endorfiner virker på omtrent samme måte ved at de påvirker de hjernecellene som vanligvis sender beskjed om smerte opplevelser til andre deler av hjernen.

For å få mer av det kan du:

  • Få akupunktur.
  • Vær fysisk aktiv.
  • Spis sjokolade.

SEROTONIN
… produseres først og fremst i tarmsystemet. Det påvirker alt fra humøret og hukommelsen til appetitten og fordøyelsen. Produksjonen av serotonin er forbundet med vitaminet B6 og den essensielle aminosyren tryptofan. Kroppen kan ikke produsere essensielle aminosyrer selv, og må få dem gjennom maten. Egg, ost, laks og nøtter er gode kilder til tryptofan

SLIK FÅR DU MER

  • Vær aktiv i 30 minutter hver dag.
  • Nyt sola – selvfølgelig med måte.
  • Tren yoga.

Takk for alt du har i livet ditt

Det viser seg at det du har fokus på får du ofte mer av. Og takknemlighet øker følelsen av lykke, øker livsgleden og pågangsmot. Vi blir rett og slett gladere av det.

Her er 5 andre grunner til å praktisere takknemlighet

  • Bedrer fysisk helse
  • Bedrer psykisk helse
  • Åpner døren for gode relasjoner
  • Øker empati og reduserer aggresjon
  • Bedrer søvnkvaliteten
  • Bedrer selvfølelsen
  • Øker mental styrke

Lag deg en god dag!

Kilde: Forbes

Kilde: Aktiv trening

Følg oss :
error
fb-share-icon